wat is gezondheid?

Veel mensen associëren gezondheid met de afwezigheid van ziekte. Maar wat als we gezondheid niet enkel als ‘gezond zijn’ beschouwen, maar als een dynamisch proces waarbij je je krachtig en vitaal voelt, ongeacht ziekte of ongemakken? Het paradigma van ‘gezondheid’ verschuift steeds meer van puur medische zorg naar zelfzorg, leefstijl, en veerkracht.

De definitie van gezondheid en ziekte

De traditionele opvatting van gezondheid is vooral gebaseerd op de afwezigheid van ziekte. Deze medische benadering legt de focus op het behandelen van symptomen en het verhelpen van ziekte, zonder altijd rekening te houden met de bredere context, de persoon achter de klacht. Ziekte wordt gezien als iets wat extern is en als de vijand die bestreden moet worden, maar is het niet een manier van je lijf om aandacht te vragen om iets wat structureel niet goed gaat, of anders kan?

De definitie van gezondheid is de laatste decennia drastisch veranderd. Gezondheid wordt nu breder gedefinieerd als “het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te nemen in het omgaan met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”, zoals beschreven door Machteld Huber in haar theorie van Positieve Gezondheid.

Machteld Huber stelde zes pijlers voor die bijdragen aan een gezonde leefstijl:

Leefstijl als medicijn

Nu we weten dat gezondheid niet alleen fysiek is, kunnen we gezondheid ook actief beïnvloeden met onze leefstijl. Leefstijl, zoals voeding, beweging, ontspanning, slaap, en sociale verbinding, speelt een essentiële rol in het verbeteren van onze veerkracht.

Leefstijl kan worden gezien als het "medicijn" dat ons helpt om zowel mentaal als fysiek in balans te blijven. Door een gezonde leefstijl kunnen we onze veerkracht vergroten en beter omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

"Je bent niet de som van je tegenslagen. Je bent de som van je keuzes." – Toon Tellegen

Veerkracht is niet alleen het vermogen om te herstellen van ziekte of moeilijkheden, maar het gaat ook over hoe we omgaan met stress, emoties, en hoe we onszelf blijven ontwikkelen, zelfs in tijden van uitdaging. Begin eens met luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen; wat voel je, waar voel je het, waar heb je op dit moment behoefte aan? En onthoud dat niet alles wat je overkomt een keuze is, maar je hebt wel altijd de keuze hoe je ermee omgaat en hierin schuilt de kracht van veerkracht: het vermogen om zelfs in moeilijke tijden weer op te staan en verder te gaan. Ik begrijp dat dit natuurlijk makkelijker is gezegd dan gedaan, zelf heb ik het ook moeten leren. Op mijn website komen praktische tips en inzichten om te werken aan een gezondere en veerkrachtigere leefstijl. Jij hebt uiteindelijk de regie over jouw gezondheid – ik help je graag om die regie vast te pakken. Van klacht naar kracht.

Vorige
Vorige

DE ROL VAN STRESS op JE GEZONDHEID EN WAT JE ERAAN KUNT DOEN